«

»

Смерть

нарцисПроповідь п-ра церкви А. Шевченко: «Чи варто боятися смерті» – 1 частина
Поки я готувався до проповіді, мені згадалися вірші одного поета, який сказав, що відчуття життя немає, коли у нас немає почуття смерті. Не особливо хочеться мені міркувати про смерть. Тому що це досить неприємна особа, особистість або переживання, досвід.
Коли людина знаходиться біля порога смерті, як багато йому доводиться переоцінювати по новому. На мій погляд, досить сумним проявляється той факт, що всякий раз, коли розмовляючи про смерть, ми найчастіше маємо на увазі, смерть фізичну. З цієї причини, ми хапаємося за наше тілесне життя з усіх сил.
Таким чином ми піклуємося про наше тіло, ми його плекаємо і гріємо, лікуємо, доглядаємо, щоб ми могли жити як можна довше. Люди інколи знаходяться в жахливих ситуаціях, переживають складні операції, тим не менш, вони прикладають усі зусилля, чіпляючись за життя.
У Св. Писанні ми можемо прочитати, що коли сатана повставав на життя Іова, він звернувся до Бога промовивши, що за своє життя будь-яка людина віддасть усе. І Всевишній не заперечував йому, так як Бог знав, що в земних людей присутнє величезне бажання життя. Все ж, смерть є духовною, вона сама по собі є духовним явищем. Яка проявляється як руйнування людського єства зсередини. Руйнування його душі, руйнування його духу, руйнування його тіла. Проявилися гени старіння, в результаті, людське тіло стало розпадатися, занепадати або як сказав ап. Павло «тліє».
Ми тримаємося за своє тілесне життя. Коли я відкрив в інтернеті на цю тему, я ввів у вікно пошуку запит «генне старіння» у відповідь відобразилося величезна кількість матеріалів. Я особисто знайомий з безліччю людей, які дуже стурбовані цим, коли ознайомившись з матеріалами кажуть, що, а якщо це правда і ми зможемо продовжити наше життя, а якщо це правда і ми дійсно зможемо вилучити з людського тіла гени старіння і тоді нам вдасться жити довше. Хоча б довше, ніж це вдавалося нашим попередникам.
І мені хочеться їм відповісти: «Ну і що це за життя? Щоб ось так по-собачому жити? Навіщо таке життя?» Адже коли дивишся на певних людей, то, розумієш, що Христос мав на увазі життя внутрішнє, життя душі, коли людині легко і він парить, він всіх любить, живучи в досконалій гармонії з Богом. Живучи в досконалій гармонії з близькими.
нарцис
Я вдячний батькові, він визначив межі, які я не міг переступити, це гармонія. Тому що, коли ти руйнуєш цю гармонію, в результаті руйнується щось всередині і ти як особистість, як людина руйнуєшся.
Я веду листування з однією молодою жінкою з Росії, яка в свої 14-15 років була сильно закохана. І бувши ще підлітком закохалася в молодого чоловіка, у них була дуже пристрасна, палка любов. Вона не знала Господа, вони були людьми невіруючими. Кілька років вони просто пристрасно любили один одного, жили разом, і, по якимсь невідомим обставинам її хлопець кинувся під поїзд.
У результаті цієї події вона впадає в глибоку депресію. Смерть, це стан духу, стан душі. Вона мечеться, вона шукає якийсь вихід з цього стану і вона не знаходить виходу. Вона пізно ввечері перевіряє в багатоповерхових будинках чи закриті люки, що ведуть на дах. Вона більше не бажає жити. Хтось сказав, що самогубство, це коли людина боїться життя більше ніж смерті, але, всі люки були закриті, вона подзвонила в квартиру своєї подруги на 9 поверсі і попросила у неї склянку води. Поки ця жінка пішла на кухню вона відкрила двері і викинулася з 9-го поверху.
Вона не загинула, вона впала на зорану землю, де був м’який грунт, але вона залишилася інвалідом, що пересувається за допомогою інвалідного візка. Це не кінець історії, вона сьогодні християнка, я не про це, я намагаюся сказати, які має бути страшні агонії, яке насильство переживає людина в своїй душі, коли вона у кращі, квітучі роки свого життя, хоче піти з життя.
Ось про яку смерть ми говоримо, коли 9-ти річний хлопчик… Ніки Круз розповідає мені історію, ми сиділи з ним годинами. Добре, говорив він, що моя мати закривала мене годинами голого і голуби клювали мене голого до крові. Я їй все це пробачив, вона моя мати, мені достатньо було її знову побачити, щоб прибігти і обійняти її і мене відпускало.
Але, коли моя мати, дивлячись у мої очі сказала, «Ти мені не син, ти син диявола». Тоді щось обірвалося всередині мене, останній сенс жити – зник. Причина, заради якої варто взагалі дихати киснем, живити своє біологічне тіло, щоб жити, вона пішла. І цей хлопчик заліз на дерево, прив’язав мотузку до шиї, щоб піти з життя.
Його рідний брат, побачив це і довго і переконливо просив і зі сльозами умовляв, видерся на це дерево, обійняв його і вони удвох плакали… ось ця, маленька частка виявленої любові, зберігає життя!
Ми говоримо сьогодні про страшний стан людської душі, коли людина просто розриваєма на частини, ми не говоримо просто про пекло, вічні муки, ми так багато і часто цього боїмося, не розуміючи, що смерть… що Господь нас визволив від смерті духовної, а значить від смерті вічної!
Я нещодавно познайомився з однією молодою жінкою, вона вислала мені свою книгу, дуже важку, біографічну книгу. Ми збираємося запросити її восени в нашу церкву, ми домовлялися з нею по телефону.  Я не хочу згадувати про її матір, яка вчинила найжорстокішим чином з п’ятьма дітьми в її родині, вона їх просто вбила.
А ця дівчинка вижила, вона була вся залякана, але вона вижила. Мати потім покінчила з собою. Але самий важкий момент для дівчинки був у тому, що у неї залишався батько, якого вона любила, але, коли через два роки, після цієї страшної трагедії в її дитячому життя до неї прийшов батько і сказав, що він одружується і не може її взяти в іншу сім’ю. І ось вона, коли минула істерика перших двох днів, минуло все, та вона вночі просто піднялася, пішла у ванну кімнату, їй було 11 років, взяла лезо і приклала його до свого сухожилля…
Це я вам зараз так швидко, за 40 секунд розповідаю цю історію, а прочитати її книгу зайняло кілька годин, може 10 годин, коли ти занурюєшся в цей світ, коли я себе зловив на думці, що я б не зміг пробачити такого батька. Я здригнувся від такої думки, але вона змогла пробачити батька.
Вона змогла, тому що вона описує довге і болісне своє сходження, коли Ісус почав стукати в її серце, коли почалися ці процеси. Коли змінювалася її самооцінка, коли вона поставала з попелу, коли вона довірялася Ісусу, коли вона довірялася так, що її турбувало найголовніше – Ісус, не зрадиш Ти мене, Ти не можеш мене зрадити. Якщо Ти мене зрадиш, то, я за Тебе чіпляюся як за останню соломинку в моєму житті. Я вірю в Твою любов…
роза
Ми читаємо Євангеліє, де сказано, що ми повірили в любов. Тому вона казала, що якщо Ісус її зрадить, то все обривається в житті…
Сьогодні ми говоримо про стан людського духа коли він перебуває у смерті. Розумієте, смерть сама по собі не страшна, це я кажу з абсолютною упевненістю і з точки зору богослов’я і з точки зору досвіду зустрічаючись і перетинаючись з цими людьми.
Чому вона не страшна? Бо Біблія каже, що смерть увійшла у світ гріхом. Де гріх, це двері для смерті. Гріх дав права смерті взяти гору над людиною, а гріх, це вибір людини, коли людина дала право гріху.
Всі права спочатку були в руках людини, а людина віддала ці права гріху, а гріх віддав їх смерті в результаті, смерть прийшла з правами. Вона увійшла в світ через Адама, бо в Адамі всі вмирають. Гріхом смерть увійшла у світ.
Ми читаємо в 1 посланні до Коринтян 15 главі про воскресіння Ісуса Христа, де апостол Павло вигукує у зверненні до смерті, де твоє жало? І потім, пекло, де твоя перемога? Уточнюючи, що жалом смерті є гріх, а сила гріха – закон. Сьогодні немає часу говорити про силу гріха і взаємозв’язку закону, коли гріх бере привід від заповіді і тим самим збуджує мене, провокує мене на зло, всупереч Богу, всупереч заповіданого, про це сьогодні будемо говорити. Але сила гріха – закон. А жало смерті – гріх.
Я бачив хлопця, який грався з гримучою змією, абсолютно не боячись її. Один укус її і він мертвий. Тому що отрута змії дуже сильно діє потрапляючи в кров. Але, як виявилося пізніше, ці хлопці були мексиканці і вони раніше вирвали зуб у змії, вони вирвали жало. Після цього вони могли гратися зі змією, сміятися над нею, це була беззуба змія. Беззуба смерть. Смерть у якої немає жала не страшна, а жало смерті – гріх.
Тому, коли вирішується проблема гріха, смерть перестає бути абсолютно загрозою, вона зовсім не страшна. І Біблія говорить, що відплата за гріх – смерть, Бог карає людей… багато місць Писання кажуть, що життя і смерть запропонував Я тобі, вибери життя, щоб ти зміг жити… Продовження

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ви можете використовувати ці теги HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>