«

»

Ходити з Богом або бути другом Божим

hand dcyxk    В наші дні багато людей називаються християнами, віруючими в Господа Ісуса Христа, в Бога. Велика кількість людей відвідує церкви, богослужіння, моляться, читають Біблію, жертвують фінанси на “діло Боже”, дехто подає десятину, намагаються робити якісь добрі вчинки, тим самим показуючи, що вони є побожні люди, але серце їх далеко від Бога. Про таких людей говорив Христос, що вони є лицеміри (Мт. 15:7-8).

Коли людям задати питання: “Чи ходите ви з Богом?” Багато людей відповідають, що я ходжу на служіння, молюся, читаю Біблію, жертвую десятину. Тобто все те про що говорилось вище, що не є ходженням перед Богом.

Це підтвердив в Своїх словах і Христос. Також про людей, які називають себе християнами і які розуміють “ходження з Богом” як те, що потрібно просто ходити в церкву і тому подібне, висловлює у своїй проповіді думку О. Шевченко. Коли справа доходить до того, яким має бути істине ходження перед Богом, Шевченко говорить, що це питання це є вибір.

Таким чином виникає питання: “Що значить: ходити з Богом?”. У Біблії говориться про те, що “чоловік ходив з Богом”, але що ж це означає? Отож, ціллю цієї роботи є дізнатися про те, що має на увазі Біблія під цими словами, що таке бути “другом Божим”.

Отже, першим кроком цієї роботи буде розглянути місця Біблії,  які говорять про те, що людина “ходила перед Богом, або з Ним”, була “другом Божим”.

 

   ЩО ГОВОРИТЬ БІБЛІЯ ПРО ХОДЖЕННЯ ЧОЛОВІКА З БОГОМ?

     Для того, щоб дізнатися, що означає, або що має на увазі Біблія, коли говорить слова про ходження чоловіка з Богом, потрібно дослідити відповідні місця з самого початку Писання.

 

    1.1 Що сказано у Старому Заповіті про дружбу між чоловіком та Богом?

Першим виразом, про те, що людина ходила з Богом є Бут. 5:22-24, де розповідається про Еноха, сьомого від Адама (Юд. 14в.), що він ходив з Богом. Хоча, як саме він це робив не вказано, про те можна здогадатися, розглянувши контекст цього тексту, як він це робив. У книзі “Повноцінне життя. Біблія з коментаріями” говориться так про це місце: “Енох без сумніву виділявся своїм благочестям.

Зазначте, що Біблія говорить про нього. Він ходив перед Богом (Бут. 5:22-24) з вірою в Бога, вірив Його слову  і Його обітницям (Євр. 11:5-6), намагався вести святе життя (1Ів.1:5-7) і ходив шляхами Божими (Ам. 3:3), твердо протистояв нечистоті свого покоління (Юд. 14-15в.)”. Тобто в цих словах показано ходження Еноха перед Богом. Також у “Новій Женевській навчальній Біблії” сказано, що цей вираз, в даному місці Писання означає близьке спілкування з Богом (Бут. 3:8, 6:9).

Отож, з цих слів видно як Енох ходив з Богом , наслідком чого стало те, що Він його забрав до Себе .

Так само, коли розглядати інші місця, де сказано, що чоловік “ходив з Богом”, можна побачити спільне і дуже схоже визначення з наведеними вище словами. Таким місцем в Біблії є Бут. 6:9, де розповідається про те, що Ной ходив  з Богом і був праведним та невинним чоловіком у своєму поколінні.

Продовжуючи розглядати перших людей, які служили Богу, були мужами Божими, стає видно, що кожен з них “ходив з Богом” чи був Його другом. В Бут. 48:15-16 сказано, що всі патріархи ходили з Богом, тобто були в близьких взаємовідносинах з Ним. Бог був їхнім найкращим Другом, який спілкувався з цими людьми, відкривав Свої плани про те, що хотів робити (Бут. 18:17-19).

Також у Старому Заповіті описується правління ізраїльських царів, серед яких одні були благословенні Богом, і Він був з ними, і які були зненавиджені Ним через непослух і гріх, який вони чинили, не були благословенні, а погорджені. Це все відбувалося, так тому, що одні ходили перед Богом, тобто з Ним, а інші царі ходили перед людьми і були посоромлені. Прикладом цього є царювання Саула і в протилежність йому – Давида.

Отже, підсумком того, як людина ходила з Богом є те, що ті люди, патріархи і мужі Божі мали в своєму житті величезне благословення – мали особливі стосунки з Богом. Наслідком цього було їх життя сповнене Господньої опіки та милості. Між ними була близька дружба в буквальному значенні цього слова. Сам Господь подає як вимогу для людини те, щоб вона ходила з Ним (Бут. 17:1; Мих. 6:8). Тож, яке велике значення мало ходження людини з Богом в Старому Завіті, яке означало мати близькі взаємовідносини, довір’я один до одного.

 

1.2 Що говорить Новий Заповіт про ходження людини з Господом?

Як вже було сказано у Старому Завіті під виразом “чоловік ходив з Богом” малося на увазі його взаємовідносини з Господом, його життя, яке відрізнялося від інших і було відображенням Божої святості, Його образу. Така людина, яка називалася другом Божим, наприклад Авраам, Мойсей та багато інших мужів Божих, довірялася Богу, знала Його, бачила себе в очах Божих, а не в людських. О. Шевченко у своїй проповіді сказав, що ходити з Богом означає додержувати свого внутрішнього чоловіка в чистоті й правильності, дивитися на себе очима Бога, бути відкритим для Бога, не ставити для Нього умов. Таким чином, з цих слів стає ще більш видно, що означає народження згори.

Новий Заповіт відкриває нам також, що таке означає бути другом Божим, ходити з Ним. Тому що Новий Завіт показує тісніші взаємовідносини між Богом і людиною, через жертву Христа, який віддав Себе на смерть за нас грішних людей, щоб ми мали примирення з Ним і могли мати духовну спільність з Господом. У Новому Завіті показується більш відкриті стосунки між Богом і чоловіком. І вся ця спільність з Богом є виражена у значенні ходження з Ним, тобто у дружбі з Богом.

“Біблійна енциклопедія Брокгауза” говорить про ходження між чоловіком і Богом в час вже Нового Завіту, що коли Бог відкривається людині, то в його життя приходить просвітлена ясність і з того часу вся етика може бути виражена за допомогою слів “ходити перед Богом” (Бут. 17:1; 24:40) або “достойно Бога” (Филп. 1:27, в Синод. пер. – “живіть достойно благовіствування Христового”). Тобто, в наш час людина, якій відкрився Бог, йде вже не шляхом гріха і обману, а поступає перед Богом, живе для Нього і на всіх своїх дорогах протягом життя “ходить з Ним”, маючи спільність з Христом.

У  “Біблійній енциклопедії Брокгауза” говориться так: “В Новому Заповіті також знаходяться оприділенні накази про праведне ходження перед Богом (Еф. 2:10; 1Пет. 1:15). Необхідно знати, що якщо джерело неправедного життя міститься в тілесній суті чоловіка, то джерело і сила нового життя перед Богом – це не власне  зусилля чоловіка, підкорення Закону, а його виконання Святим Духом” (переклад автора).

Отож, правильне ходження з Богом, іншими словами життя з Богом, у Його присутності, в Новому Заповіті відбувається за допомогою Духа Святого, Його діями над нашим серцем. Ми повинні поступати по духу, коли живемо духом (2Кор. 10:2-4; Гал. 5:25), тобто це і ходження з Богом, коли поступаємо по духу, а не по плоті, є ведені Святим Духом, то тоді догоджаємо Богу, бо поступаючи по плоті, ми не можемо догодити Богові (Рим. 8:8-9). Також у “Біблійній Енциклопедії Брокгауза” є сказано, що разом з тим це “ходження”, тобто життя у Христі (Кол. 2:6; 1Ів. 2:6),  – це і звершення діл, які Бог призначив виконувати віруючим.

Таким чином, у Новому Заповіті є відкрите більш значення “ходження чоловіка з Богом”, про те, що воно собою являє, і те, що має на увазі Біблія, коли в ній говориться про “ходження людини з Богом”. В Новому Заповіті під цими словами мається на увазі життя в Ісусі Христі, життя по духу, а не по плоті – це все є ходження з Богом.

hand dcyxk

 

                                   ХТО Є ДРУГОМ БОЖИМ?

У Біблії говориться, що один чоловік, на ім’я Авраам, про якого вже згадувалось, був названий другом Божим (Як. 2:23).  Яків у своєму посланні згадує слова, що є сказанні у Старому Заповіті (Бут. 15:6), де говориться, що через те, що Авраам ввірував Богові, то Йому це зарахувалось в праведність, і також  через це, він був названий другом Божим.

У книзі “Тлумачення чотирьох Євангелій і книги Дії Святих Апостолів” є сказано: “Авраам був названий “другом Божим” (2Пар. 20:7; Іс. 41:8) саме тому, що був послушний Богу” (переклад автора). Також про те, чому Авраам був названий другом Божим розповідає “Толковая Библия 2”, де говориться, що Авраам за свою віру став достойним навіть дружби з Богом.

З цих слів стає видно, що коли людина повірила Богу, тобто довірилася Йому цілком, і поступає згідно того як говорить їй Господь, є послушна Йому, то вона “ходить з Богом”, стає Його другом. Також та людина, яка є названа другом Божим, знає те, що хоче робити Господь, тому що Бог відкриває їй Свою волю, це ми можемо побачити на  сторінках Біблії, де розповідається  про те, що Бог відкривав Аврааму те, що Він хотів робити   (Бут. 18:16-17).

Таким чином, на підставі цих слів можна сказати можна сказати, що ті люди, яким Господь, об’являє Свою волю, тобто те, що Він хоче робити, стають Його друзями і ходять з Ним. Також це можна побачити і у Новому Заповіті, де Ісус Христос називає Своїх учнів друзями, тому що Він об’явив все те, що почув від Отця, тобто Його волю (Ів. 15:15). “Тлумачення чотирьох Євангелій і книги Дії Святих Апостолів” говорить, що саме цим відкриттям волі Небесного Отця, Ісус засвідчив, що вони – Його друзі.

В Єв. від Ів. 15:14 Ісус також називає Своїх учнів  друзями. Але у цьому місці Писання Христос ставить умову, що вони є Його друзями, якщо виконують все те, що Він їм заповів. У книзі “Толковая Библия 3” розповідається про те, що раб виконує довірене йому діло, як свій обов’язок, але можна виконувати доручене діло з любові до того, хто довірив його нам.

Тобто Господь має на увазі в цих словах, що Він вже не ставиться до них, як до рабів, але як до друзів, тому що вони будуть сповняти Його повеління не як раби, а як друзі – з любов’ю (Ів. 15:14-15).

Отже, з вище сказаного є видно, що “друг Божий” – це той хто ввірував Богу, тобто довірився Йому, хто послушний Господу, хто любить Бога і чинити Його волю, а також Його другом є той, кому Він відкриває Свою волю.

Дізнавшись з Біблії, хто є “другом Божим” виникає запитання: “Що ж  саме значить бути Його другом?”

2.1 Що значить бути другом Божим?                                   

Коротко переглянувши те, що сказано у Старому і Новому Заповітах про те, як чоловік “ходив з Богом” і також те, хто названий в Біблії Його другом, то можна побачити, що значить бути “другом Божим” на основі Божого Слова.

Виходячи з вище сказаного, дізнаємося, що бути Його другом – це значить бути в близьких взаємовідносинах з Ним: ввірувати Богу, довірятись Йому, покладатися в усьому на Нього, бути щирим і відкритим перед Ним, слухняним, любити Його усім серцем і понад все!

Таким чином, довіра Богу, і виконання Його волі з любов’ю до Нього – це значить бути “другом Божим”.

2.2 Як людина може почати ходити з Богом, чи стати Його другом?

     Дізнавшись, на основі того, що говорить Біблія про те, хто є в близьких взаємовідносинах з Господом і те, що значить бути Його другом чи “ходити з Ним” також є легко зрозуміти те, як можна почати ходити з Богом.

Як було вже сказано: “Авраам ввірував Богу, і це йому зараховане в праведність, і був названий він другом Божим” (Як. 2:23) Саме з цього – ввірування Богу і Його Слову, починається наше “ходження з Ним”, тобто стосунки між нами і Ним. Потім з цього виходять певні поступки людини, які залежать від того наскільки саме вона ввірувала Йому. І, та людина, яка є послушна Богу, поступає у своєму житті згідно Його волі, стає Його другом. Про це також говорить “Тлумачення чотирьох Євангелій і книги Дії Святих Апостолів”: “Основою дружби між Богом і чоловіком являється слухняність людини Творцю” (переклад автора).

Одним із головних компонентів слухняності Богу являється вірність чоловіка Йому. У “Біблійній Енциклопедії Брокгауза” є сказано: “Гарантією непохитної дружби служить вірність, а невірність і зрадливість гублять її (Пс. 40:10; Єр. 9:4 і слід.; Мт. 26:50)” (переклад автора).

Отож, людина яка хоче почати “ходити з Богом”, стати Його другом, повинна найперше довіритись Йому і бути послушною і вірною. А для того нам усім потрібно відкрити своє серце для Бога, тобто розказати Йому все, що нас тривожить про те, що ми думаємо, чим є наповнене наше серце для того, щоб тільки один Він міг наповнити його, щоб нам прийти в близькі взаємовідносини з Ним, а також полюбити Його понад все. Той чоловік який хоче бути другом Божим повинен це зробити, так як це були зробили Божі мужі і Апостоли.

Таким чином, чоловік може почати “ходити з Богом” найперше тільки тоді, коли ввірує Богу, так як це зробив Авраам, защо й був названий другом Божим (2Пар. 20:7; Іс. 41:8; Як. 2:23) і батьком усіх віруючих (Рим. 4:16; Гал. 3:7).

 

                    РЕЗУЛЬТАТИ “ХОДЖЕННЯ ЧОЛОВІКА З БОГОМ”

     У людей, яким говорити про те, що означає “ходити з Богом” чи бути Його другом можуть виникати запитання: “Які результати принесе те, що я буду “ходити з Богом”?” І, зі слів Біблії ми дізнаємося про те, яку нагороду або які результати принесуть наші взаємовідносини з Богом.

Коли розглядати життя Ноя, Авраама, та інших людей, які ходили з Богом, то Слово Боже називає їх праведниками, мужами віри, а також Писання говорить, що такі люди були благословенні Господом і схоронені Ним на всі своїх дорогах життя.

Вони були дуже часто врятовані Богом від смерті в життєво небезпечних ситуаціях, тобто Господь завжди їх оберігав. Такими людьми, які ходили перед Богом і були в близьких взаємовідносинах з Ним, як вже було  вище сказано були Енох, Ной, Авраам, Ісак, Яків, вожді і й деякі з суддів і царів Ізраїля, а також Сам Христос показав як нам “ходити з Ним”, стати Його другом.

В приклад цьому є Апостоли, те як вони були в близьких взаємовідносинах з Господом. У житті кожного з них можна побачити результати цієї “дружби з Богом”, нагороду яку вони отримали у земному житті  і їх сподівання, на те, що вони отримають в майбутньому, у вічному житті з Христом на Небесах.

Таким чином, коли людина “ходить з Богом”, то на основі Писання, вона буде благословенна Богом, як  в земному короткочасному житті, хоча будуть і випробування і страждання, але які не є варті проти того, що чекає нас на Небесах (2Кор. 4:17-18), так і в майбутньому де будемо вічно жити в радості і любові разом з нашим Спасителем Господом Ісусом Христом.

ВИСНОВОК

     Отож, коротко дослідивши і дізнавшись про те, що має на увазі Біблія, коли говориться, що “чоловік ходив з Богом” чи був “другом Божим”, можна сказати, що Слово Боже має на увазі під цими словами близькі взаємовідносини між Богом та людиною.

Основою таких близьких стосунків чоловіка з Богом являється ввірування і послух Богу. Звідси, коли людина повірила Богу, довірилась Йому, випливають оприділені наслідки, тобто вчинки які зміцняють “дружбу з Богом”. Такими людьми в приклад був Енох, який першим згадується на сторінках Біблії, як той, хто ходив з Богом,  Авраам, який був названий другом Божим, а також і батьком усіх віруючих, і багато людей, які посвятили себе для життя з Богом.

Таким чином, люди котрі, як говорить Боже Слово, “ходили з Богом”, вони ввірували Богу, були вірними і слухняними Йому, а також, як вже говориться у Новому Заповіті, словами Ісуса Христа, чинили все те, що заповів Христос, не з примусу, але з любов’ю до Нього – це все має на увазі Біблія, коли говориться, що “чоловік ходив з Господом”, був Його другом.

Також Боже Слово говорить про результати, нагороду, яку отримував той, хто був в близьких взаємовідносинах з Богом, тому що Бог завжди бажає тільки добра для людини і благословити її, щоб вона була щаслива, але все це є у Нього і для того, щоб отримати благословення кожна людина повинна ввірувати Богу, що є початком “ходження з Ним”. Автор: Леськів С. Редактор: Салій М.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ви можете використовувати ці теги HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>